Na co zwrócić uwagę szukając cateringu dietetycznego?

 W ostatnich latach niezwykle popularne zrobiły się usługi cateringu dietetycznego. Na wzrost zainteresowania usług niewątpliwie wpłynęło między innymi to, że catering tego rodzaju jest dedykowany nie tylko sportowcom lub osobom ponadprzeciętnie dbającym o zdrowy tryb życia, ale także normalnym ludziom, którzy chcą smacznie i zdrowo zjeść, a nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków.

Koncepcja cateringu dietetycznego przyszła do Polski z zachodu, gdzie jest to usługa bardzo popularna i rozpowszechniona w większości dużych ośrodków miejskich. Na rozwój branży gastronomicznej i usług tego rodzaju niewątpliwie duży wpływ ma tryb życia prowadzony w dużych miastach. Jest on związany z bardzo dużą presją w miejscu pracy, dużą ilością czasu spędzają w biurze, a także niewielką ilością czasu na pełnienie domowych obowiązków, takich jak na przykład gotowanie. Dlatego też catering dietetyczny nie jest dedykowany jedynie sportowcom i osobom dbającym o linie, ale przede wszystkim osobom, które nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków. Zamówienie cateringu dietetycznego jest o wiele łatwiejsze organizacyjnie niż stołowanie się w przypadkowych barach i restauracjach lub spożywanie gotowych posiłków z supermarketów.

Jak działa usługa cateringu dietetycznego?

Usługa tego typu jest bardzo korzystna dla klienta, który nie musi martwić się właściwie o nic. W pierwszej kolejności klient wybiera sobie dokładnie, którą z opcji cateringu dietetycznego wybiera. Większość firm oferuje zróżnicowane menu, które jest klasyfikowane według wytycznych. Najpierw należy zdecydować się, jak duże objętościowo będą posiłki, a także ile ich będzie. Warto to dobrze przemyśleć, aby potem nie musieć wyrzucać jedzenia. Większość firm oferuje catering zaczynający się od około 1000 kcal, co jest ilością bardzo małą, ale oczywiście nie trzeba odżywiać się jedynie tym, co zamówi się poprzez catering. Zamówienie opcji 1000 kcal lub nieco większej jest bardzo dobrym rozwiązaniem, gdy ktoś przygotowuje sobie część posiłków, ale chce też ułatwić sobie nieco życie i resztę dziennego zapotrzebowania, chce pokrywać właśnie z cateringu dietetycznego. Jest to bardzo wygodne, zwłaszcza dla sportowców i osób dbających o linię, gdyż przeważnie mają oni szczegółowe wytyczne diety, a dzięki takiemu cateringowi są w stanie spokojnie zmieścić się w swoich widełkach poprzez umiejętne balansowanie kalorycznością pozostałych posiłków, ponad to, co zamówią przez catering. Kolejnym wyborem jest zdecydowanie się na ilość posiłków. Większość firm oferuje od 2 do nawet 5 posiłków dziennie. Jest to kwestia indywidualna, którą należy dobrać pod siebie. Warto na to spojrzeć pod kątem organizacyjnym w kontekście tego, jak często spożywa się posiłki. Oczywiście nie muszę ich przygotowywać samemu, można sobie pozwolić na większą ilość posiłków niż zwykle, gdyż nie wymagają one poświęcania dodatkowego czasu na przygotowywanie ich.

Na jaką dietę się zdecydować?

Firmy oferujące catering dietetyczny przeważnie mają w swoim menu różne diety dostosowane do preferencji szerokiego grona klientów. Mogą to być diety wegetariańskie, wegańskie lub wykluczające określone substancje, takie jak laktoza (diety bez produktów mlecznych) lub gluten (diety bezglutenowe). Szerokie spektrum diet, na które można się zdecydować, pozwala na skorzystanie z tego typu usług nie tylko zwykłym osobom, których motywacją jest zaoszczędzenie czasu na gotowaniu, ale także osobom chorym lub prewencyjnie wykluczającym pewne produkty z diety na podstawie zaleceń lekarskich. Wybór diety powinien być dobrze przemyślany, choć w większości przypadków firmy oferujące catering umożliwiają zmianę diety w trakcie trwania umowy. Wybierając konkretną dietę, warto wcześniej szczegółowo zapoznać się z tym, jakie produkty będą wykorzystywane do przygotowywania posiłków, aby potem nie okazało się, że nie korelują one z indywidualnymi preferencjami. Rzetelne firmy oferujące catering dietetyczny chętnie przedstawiają swoje przykładowe menu, a także spektrum produktów, z których korzystają, przygotowując posiłki.

Jak przygotowywane i dostarczane jest jedzenie?

Przemysł spożywczy i gastronomiczny rządzi się swoimi prawami i bardzo istotne jest tutaj dbanie o jak najwyższą jakość i świeżość produktów, a także przechowywanie i przygotowywanie ich w odpowiednich warunkach. Wybierając firmę cateringu dietetycznego, warto dobrze zapoznać się z warunkami, w jakich przygotowuje ona posiłki oraz jak je dostarcza. Standardem w profesjonalnych firmach tego typu jest używanie jednorazowych pojemników, które są próżniowo zapakowane w taki sposób, że po zapakowaniu nic nie może dostać się do środka. Odpowiednie pojemniki są kluczowe do tego, by zachować świeżość pożywienia przez odpowiedni długi czas, czyli okres od momenty przygotowania i pakowania, przez proces dostarczenia posiłku do klienta, a następnie okres, w którym ów posiłek zostanie otworzony.

Dodaj komentarz