Jak dobrze urządzić kącik kawowy w firmie?

Jak dobrze urządzić kącik kawowy w firmie?

Kawa jest stale obecna w każdym biurze. Dla wielu pracowników i szefów bez codziennej filiżanki kawy efektywna praca biurowa nie jest możliwa. Kawę serwujemy często także naszym klientom – kawa do firmy musi być więc wysokiej jakości. Nawet w małej firmie warto więc urządzić funkcjonalny kącik kawowy, w którym łatwo i szybko zaparzymy kawę.

Ekspresy do kawy w firmie

 Firmowy ekspres do kawy do duży wydatek. Ekspresy, które stosujemy w domach nie sprawdzą się w firmie, szybko ulegną uszkodzeniu. Konieczny będzie więc duży ekspres automatyczny. Koszt młynka do kawy także jest znaczny: dobry młynek do espresso kosztuje niewiele mniej, niż ekspres. W firmie żarna ulegają szybkiemu zużyciu, konieczna jest więc ich częsta wymiana.

Koszt konserwacji dużych ekspresów firmowych jest wysoki. W dużej firmie parzy się nawet kilkaset kaw dziennie: oznacza to konieczność serwisowania ekspresu nawet dwa razy w roku. Przy tak dużej ilości parzonej kawy konieczny będzie zresztą zakup ekspresu gastronomicznego. Nie muszą to być modele przeznaczone do kawiarni, w których stosuje się niepraktyczne w warunkach firmowych ekspresy kolbowe. W dużej firmie lepiej sprawdzą się gastronomiczne ekspresy automatyczne, takie jak występujące na stacjach benzynowych i w barach szybkiej obsługi.

Jako kawa do firmy https://e-szop24.pl/kategoria,26,DLA-FIRM.html podawana w formie espresso najlepiej sprawdzi się świeżo palona kawa z palarni. Do przygotowania prawdziwego espresso nadają się wyłącznie kawy ziarniste.

Metody alternatywne

Alternatywne metody parzenia kawy są dziś niezwykle modne. Sprawdzą się dobrze zwłaszcza, jeśli zatrudniamy wielu młodych pracowników w dużym mieście, a także wtedy, kiedy chcemy zaskoczyć nietypową kawą naszych klientów.

Za pomocą metod alternatywnych nie da się uzyskać klasycznego espresso – zbliżone rodzaje kawy wytwarzają wprawdzie kawiarki i aeropressy, są one jednak trudne do uzyskania w warunkach firmowego kącika kawowego. Ze względu na wysokie ceny ekspresów i młynków, w małej firmie zastąpienie ekspresu metodami alternatywnymi może przynieść znaczne oszczędności. Musimy mieć jednak na uwadze, że alternatywne metody parzenia kawy mają wiele ograniczeń. Elegancka, klasyczna kawa do firmy, przeznaczona dla klientów, to espresso, latte i cappuccino: nie da się ich przygotować wyłącznie w „alternatywach”.

Najprostsza metoda parzenia kawy to french press – musi go zawierać każdy firmowy kącik kawowy. Łatwo zastąpić w ten sposób tylko pozornie praktyczne parzenie kawy w szklankach: dzięki french pressem łatwo pozbyć się fusów. Inne popularne metody do np. phin, aeropress i chemex. Efektownym i prostym sposobem parzenia kawy jest phin („kawa po wietnamsku”). Można za jego pomocą przygotować bardzo ciekawy napój kawowy z mlekiem skondensowanym. Parzenie kawy w phinie zajmuje tylko 3 minuty. Aeropress i chemex to zaawansowane metody przelewowe, pozwalające na uzyskanie wielu różnych rodzajów naparu.

Zakupiona kawa do firmy przeznaczona do parzenia za pomocą metod alternatywnych musi być palona jasno. Młynki do „alternatyw” są prostsze i tańsze, niż do espresso.

Woda do kawy w firmie

Ze względu na szybkie osadzanie się kamienia w intensywnie użytkowanych ekspresach, kawa do firmy wymaga zastosowania odpowiedniej wody. Nie może to być woda mineralna, nie należy też stosować wody z kranu, o ile nasze ekspresy nie są wyposażone w wysokiej jakości filtry osmotyczne. Woda mineralna nie tylko szybko niszczy ekspres, ale także przyczynia się do znacznego obniżenia smaku naparu.

Stosować należy więc wodę źródlaną o niskim stopniu mineralizacji. Jej dodatkową zaletą jest to, że jest nawet dwukrotnie tańsza od wody mineralnej. Najtańszy i najbardziej praktyczny jest zakup dużych pojemników wody źródlanej, umieszczanych w dystrybutorach. Istnieje wiele firm rozwożących wodę do dystrybutorów w bardzo korzystnych warunkach cenowych. Rozwiązanie takie jest wygodne również dlatego, że dystrybutor może służyć pracownikom i klientom jako źródło wody pitnej. To, że dystrybutory schładzają wodę, w żaden sposób nie zaszkodzi naszym firmowym ekspresom.

Umeblowanie, akcesoria i dodatki

W wielu firmach przydaje się niewielka lodówka. Warto ustawić ją właśnie w firmowym kąciku kawowym – ułatwi to znacznie przechowywanie świeżego mleka do kawy. Niezbędny jest oczywiście także stały dostęp do wody bieżącej, w tym możliwość umycia naczyń pod zlewozmywakiem lub w zmywarce. Ekspresy na stałe podłączone do wody kranowej nie są natomiast konieczne – często to raczej zbędny gadżet.

W kąciku do kawy konieczna będzie także szafka na przechowywanie niezbędnych akcesoriów. Klientom kawę podajemy oczywiście w porcelanowych filiżankach – ich jakość świadczy o naszej firmie nie mniej, niż smak serwowanej kawy. Także pracownicy muszą mieć jednak miejsce na wygodne przechowywanie ulubionych filiżanek i kubków. Do akcesoriów firmowego kącika kawowego należą też czajniki elektryczne, cukiernice, mleczniki, spieniacze do mleka i łyżeczki do kawy. Kawa do firmy musi być tak samo świeża, jak domowa, musimy więc przechowywać ją w hermetycznych puszkach.

 

Dodaj komentarz